Datum: 22. JUL 15 - Področje: TEHNOLOGIJE

Plastične ceste bodo rešile svet pred smetmi

Nizozemsko podjetje Volkerwessels je izdelalo načrt, kako plastenke reciklirati in z njimi graditi ceste



Plastične ceste so nov velik hit na Nizozemskem, z idejo pa se spogledujejo tudi drugod. Predvsem tam, kjer imajo veliko smeti. Podjetju Volkerwesseks je namreč uspelo izdelati inovativen material, katerega osnova je reciklirana plastika, ki vzdrži temperature med -40 in +80 stopinjami Celzija. Je zelo trden, vzdržljiv in obstojen, poleg tega pa ga je mogoče enostavno popravljati. Vzdrževanje plastičnih cest bi bilo tudi do 10-krat ceneje, kot pri klasičnih asfaltnih, zaradi elastičnosti in enostavne produkcije pa je mogoče vse komunalne napeljave in cevi spraviti v profil plastično cestno površino. Izgradnja mestne infrastrukture je tako hitrejša, vzdrževanje laže in cenejše, tehnologija recikliranja, ko odpadke spreminjamo v ceste, pa se bo tudi čez čas gotovo tako pocenila, da bomo imeli na voljo samo še ceste iz smeti.

Analize kažejo, da Nizozemci na leto ustvarijo toliko smeti, da bi lahko že danes 23 % cest pokrili z recikliranim materialom.

Škoda, da je podjetniška ideja zaenkrat samo še v fazi testiranja (kot si lahko mislite, je gradbeni lobij izrazito proti takšnim rešitvam). trenutno je znano le to, da bo Rotterdam prav kmalu dobil svojo prvo plastično ulico.

vkj



Kliknite tu in delite prispevek na Facebook:

Preberite še ostale prispevke:


Česa se otroci tako razveselijo, da še vi ne boste mogli ostati ravnodušni?
Slike slavnih prej in potem


Copyright (c) Nespreglej.com - avgust 2014         π